De Ecolution is een zeilschip, dat door 2 personen te bezeilen is en vier tot zes gasten kan meenemen. Het zeiljacht zit vol innovaties op het gebied van groene energie, moderne zeiltechnieken en comfort zonder de natuur te schaden. In de haven van Lauwersoog krijgt de boot een plek. Hier zal het schip ondernemers inspireren en toeristen aantrekken.

De bekende solozeiler Lucas Schröder is voor de gelegenheid, het terugvaren van het schip vanuit Aruba, aangesteld als kapitein van het schip. Schröder heeft veel ervaring als zeezeiler. Hij deed eerder mee aan Nederlandse, Europese en wereldkampioenschappen. In 2007 werd hij zevende tijdens de Transat 650, de beste Nederlandse prestatie ooit.

Energie opwekken

De Ecolution is het energiezuinige en onderhoudsvriendelijk zeil- en woonschip van Wubbo Ockels. Het zeiljacht zit volgebouwd met innovaties op het gebied van groene energie, moderne zeiltechnieken en comfort, zonder de natuur te schaden.

Er zijn maar drie tot vijf zeildagen nodig om drie weken comfortabel te kunnen leven aan boord. De Ecolution wekt tijdens het zeilen stroom op door middel van de twee schroeven onder de boot. Op het moment dat het jacht snelheid maakt op de zeilen, gaan de schroeven door de stroming van het water draaien.
De energie die de propellers zo tijdens het zeilen opwekken, als een soort dynamo, wordt opgeslagen in accu’s die zijn ingebouwd in het schip, totaal 170 stuks. Die zorgen voor de volledige elektriciteitsvoorziening aan boord. Deze accu’s dienen tegelijkertijd als de ballast van de boot. Een dag zeilen levert voldoende energie op om vijf dagen comfortabel te kunnen leven.

Er is wel een dieselmotor, maar die wordt slechts gebruikt in noodgevallen.

Wubbo Ockels: “Ecolution heeft zich bewezen als een zeer goed zeilend, veilig schip en heeft stormen doorstaan tot 60 knopen wind. Geen druppel dieselolie was nodig tijdens de overtocht. Met een snelheid van gemiddeld ruim 7 knopen hebben we regelmatig meer dan 5 kW opgewekt. We hebben 50 broden gebakken, 1200 liter water gemaakt, 1500 koppen koffie uit de koffiemachine gehaald, en meer dan 5000 mijl afgelegd. Ecolution is een eiland met alles erop en eraan. Voor mij is mijn concept bewezen, ik ben trots.”

Gebouwd in Groningen

In 2007 begon Ecolution b.v. in Groningen met de bouw van de Ecolution. In juli 2010 is het schip te water gelaten. Het jacht is een ontwerp van scheepsarchitect Gerard Dijkstra. Behalve energie opwekken, kunnen de propellers ook worden gebruikt om de elektromotor aan te drijven. Deze dubbele functie is mogelijk doordat de bladen van de propellers van een zachte materiaalsoort zijn gemaakt. Daardoor kunnen ze verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de functie die ze vervullen: aandrijving van het schip of energieopwekking.

Stichting WadDuurzaam houdt deze trots in stand en innoveert haar in de geest van Wubbo Ockels.

Specificaties van de Ecolution:

  • Bouwjaar 2007
  • Lengte 25,6 meter
  • Breedte 5,9 meter
  • Zeiloppervlak 290 m2
  • Diepgang 2-5,5 meter
  • Scheepstype Schoener
  • Masthoogte 26 meter
  • Leefruimte 60 m2
Aankomst Ecolution in Lauwersoog (2015)