31 juli 2015

Na ruim een jaar in Willemstad, Curaçao, te hebben gelegen, is de Ecolution, het energiezuinige woon- en zeilschip, bedacht door astronaut Wubbo Ockels, weer thuis in Nederland. Het schip werd vanochtend rond 12.00 uur feestelijk onthaald in de haven van Lauwersoog.

De initiatiefnemers van de Stichting WadDuurzaam hebben hiermee een blikvanger van formaat binnengehaald.

Dat het schip een gewild object is, is duidelijk; de verzoeken stroomden al binnen voordat het schip in Nederlandse wateren was. Zo is het schip uitgenodigd voor Sail Amsterdam in augustus 2015, waar het in 2010 voor het eerst gepresenteerd werd aan het publiek. Ook Delfsail 2016 heeft het schip benaderd.

Het schip is te huur voor kleine groepen. Het is uitermate geschikt voor teambuilding, maar er kan ook mee gezeild worden naar bijvoorbeeld een activiteit op een Nederlands of Duits waddeneiland.

Daarnaast zijn er initiatieven en plannen om kleine en grotere expedities met het schip te gaan uitvoeren of het schip in te zetten bij onderzoeksprojecten. Alles in het teken van duurzaamheid.

Joos Ockels over de overdracht van de Ecolution aan WadDuurzaam

De weduwe van Wubbo Ockels kon er op 31 juli helaas niet bij zijn, niet omdat het pijnlijk zou zijn, maar ze had een andere afspraak: “Daar loop ik niet voor weg. Als ik anderen aan het roer zie staat dan denk ik wel: ‘Daar hadden wij moeten staan’. Maar Wubbo is er niet meer en ik kan niet voor het schip zorgen. Heel veel mensen hadden plannen met het schip, en velen wilden zich met het schip associëren. Maar niemand nam het uit mijn handen.”

Uiteindelijk had Joos een goed gevoel bij de stichting WadDuurzaam, die met het gedachtegoed van Wubbo in het vaandel verder wil.

Lees het hele artikel