Uniek zelfvoorzienend vaartuig op waterstof arriveert in Californië


Uniek zelfvoorzienend vaartuig op waterstof arriveert in Californië (Nu.nl)

De zogeheten Energy Observer arriveerde donderdag op de Dag van de Aarde in Long Beach in de Amerikaanse staat Californië. De 31 meter lange Energy Observer is het eerste vaartuig dat op waterstof de wereld overvaart.

Gepubliceerd op 23 april 2021 10:07

https://www.nu.nl/286870/video/uniek-zelfvoorzienend-vaartuig-op-waterstof-arriveert-in-californie.html?jwsource=cl

 

 

 

Bron: Green Shipping Waddenzee, 18 Februari 2021

Het programma Green Shipping Waddenzee heeft als doel om de innovaties op het gebied van CO2-neutrale en fossielvrije scheepvaart voor de Waddenvloot te versnellen en de daarbij behorende havenfaciliteiten- en infrastructuur te ontwikkelen. Dit alles om de ambitie van 60% CO2 uitstootreductie in 2030 voor het Waddengebied te ondersteunen.

“We moeten het anders doen.”
Wubbo Ockels” (1946- 2014) Eerste Nederlandse ruimtevaarder en initiatiefnemer Ecolution.

Ondernemers, overheden en belangenorganisaties hebben zich verenigd in een netwerkorganisatie, de Duurzame Havencoalitie Lauwersoog. Samen geven zij richting aan de toekomst van de haven binnen duurzame projecten, waarbij de transitie naar fossielvrij varen een belangrijk thema is. Ondernemers zien waterstof als de “brandstof” van de toekomst en hebben dit vastgelegd in een verkennend Eindrapport Waterstof in Schepen Lauwersoog. Er is onderzocht wat in Lauwersoog nodig is om te komen tot (om)bouw van schepen, het realiseren van een tankfaciliteit én (lokale en regionale) productie van groene waterstof. Het doel om in 2030 alle schepen vanuit Lauwersoog fossielvrij te laten varen, is een grote uitdagende opgave. Ze willen daar stapsgewijs en in gezamenlijkheid naartoe werken.

Lees verder …


Bron: Dagblad van het Noorden, 11 Juli 2020

Doorbraak in varen op waterstof. De Ecolution wordt het eerste waterstofschip in Lauwersoog

Op weg naar een vloot die volledig op waterstof vaart, deed Lauwersoog afgelopen week goede zaken. Een flink deel van de Waddenfonds-subsidie voor het programma Green Shipping Waddenzee landde in de haven. De Ecolution wordt als eerste een waterstofschip.

Exact tien jaar nadat de Ecolution op 16 juli 2010 kennismaakte met het water, begint voor het duurzaamheidsproject van de inmiddels overleden Wubbo Ockels een nieuw avontuur.

Albert Keizer. Grote foto: Duncan Wijting. Kleine foto: Archief DvhN. Bewerking: Infographics DvhN

Lees verder …


Bron: Dagblad van het Noorden, 3 Juli 2020

Waddenfonds investeert 8 miljoen euro in vergroening van scheepvaart op Waddenzee

Het Waddenfonds investeert 8 miljoen euro in een investeringsprogramma in de vergroening van de scheepvaart op de Waddenzee.

Het project Green Shipping wil de waddenvloot in tien jaar voor een groot deel verduurzamen.

Het is de bedoeling dat de Ecolution van ruimtevaarder Wubbo Ockels binnenkort op waterstof gaat varen. Foto: Waddenfonds

Lees verder …


Bron: Dagblad van het Noorden, 27 Februari 2020

Groningen wordt het waterstofpakhuis van Europa met een enorm windpark op de Noordzee en een flinke waterstoffabriek

Groningen wordt het waterstofpakhuis van Europa. Een immens windpark op de Noordzee en een grote waterstoffabriek in de Eemshaven moet de industrie van duurzame energie voorzien.

In provinciehuis presenteren Marjan van Loon (Shell Nederland), Cas Konig (Groninger Seaports) en Han Fennema (Gasunie) een groot waterstofproject in de Eemshaven. Foto: Mannus van der Laan

Lees verder …


Lauwersoog wil waterstofvloot

Bron: Dagblad van het Noorden, 22 februari 2020

Met Wubbo Ockels’ Ecolution als vaandeldrager wil de duurzame Havencoalitie Lauwersoog de volgende stap zetten op weg naar een groene haven. Met schepen die varen op groene waterstof.

De haven van Lauwersoog, op de voorgrond in groen en oranje, de Ecolution. Foto: Marcel van Kammen

Lees verder …


De Olympische Waterstofspelen van Tokio

Bron: Shell/media/Mathijs Timmers, 10 oktober 2019

Judoka Anton Geesink won 55 jaar geleden zijn historische gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Volgend jaar keert het sportevenement terug naar de Japanse hoofdstad. Het wordt wederom een historisch evenement.

Lees verder


Seaports en Gasunie met TeamNL naar Olympische Spelen van Tokyo

30 augustus 2019

Een consortium met Gasunie en Groningen Seaports gaat tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo in 2020 groene waterstof promoten als de duurzame energiedrager van de toekomst. Het gaat ook de Nederlandse deelnemers, TeamNL, financieel steunen.

Lees verder …


Netwerkbijeenkomst Stichting WadDuurzaam in Lauwersoog

16 augustus 2019

Op initiatief van onze partner, de Rabobank Noord Nederland, hebben we een netwerkbijeenkomst georganiseerd op de werf van NG Shipyards te Lauwersoog.

Mensen vanuit diverse achtergronden (onderwijsinstellingen, regionale overheden, Staatsbosbeheer, ondernemers van Lauwersoog ed.) waren uitgenodigd. Het doel was met elkaar van gedachten wisselen over de duurzaamheid van de haven en de mogelijkheden/plannen op het gebied van waterstof.

Lees verder


Waterstofontwikkelingen

8 april 2019

Havenondernemers willen windmolens gebruiken voor het genereren van waterstof voor schepen. Ondernemers in de haven van Lauwersoog willen dat windmolens op zee waterstof gaan leveren voor de aandrijving van onder meer schepen. Het gaat om de windmolens die boven Schiermonnikoog worden gebouwd. 

Het plan maakt deel uit van een groter initiatief om de haven van Lauwersoog te vergroenen.

Lees verder


Morgenland

25 januari 2019

Onderstaande video is het verhaal van de grootste uitdaging voor iedereen in deze tijd: onze energietransitie naar 2050.

https://youtu.be/LPjyz-hBYw0

Verbouwing Ecolution

31 januari 2019

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de Ecolution bij Next Generation Shipyards in Lauwersoog. De werf werkt nauw samen met de vrijwilligers, partners en sponsoren van Stichting Wadduurzaam in de verbouwing en het onderhoud van de Ecolution.