Nadat de stichting WadDuurzaam in 2015 besloot de Ecolution te behouden als duurzaam boegbeeld voor Lauwersoog en Groningen is het schip dankzij financiering van veel eenmalige sponsoren naar Lauwersoog gevaren. Daarna begon voor WadDuurzaam de zoektocht naar financiering voor onderhoud en voor vernieuwing en werden diverse netwerken aangeboord.

Het besef van de noodzaak van duurzaamheid en de noodzaak te stoppen met het gebruik van fossiele energiebronnen (zoals olie en gas) wordt met name in Groningen geconcretiseerd door het plan om Noord Nederland, via Groene Waterstof (verkregen door zon en wind), tot de dynamo van Nederland te maken. Het Provinciaal Bestuur, de Gasunie, maar ook bedrijven als de Haven Lauwersoog , Groningen Seaports, evenals Holthausen (met de naar waterstof verbouwde Tesla = Hesla), zitten op dit spoor. De Provincie heeft, in de Ecolution, een varend boegbeeld voor deze ontwikkelingen gevonden.

De Gasunie speelt een rol in de Waterstof en de Rabobank is maatschappelijk en bedrijfsmatig betrokken op deze ontwikkelingen. Dusdoende zijn Provincie, Gasunie en Rabobank de partners van WadDuurzaam geworden. Ze spelen een belangrijk rol in de ombouw van de Ecolution naar Groene Waterstof als bron voor elektrisch varen (CO2-neutraal). WadDuurzaam levert en verzorgt voor de partners een aantal afgesproken vaardagen, die zij kunnen gebruiken om met personeel en/of relaties op de Ecolution te varen. Dat blijkt bij alle organisaties buitengewoon te worden gewaardeerd. Naast deze partners zoekt en vindt WadDuurzaam sponsoren die op specifieke onderdelen een bijdrage kunnen en willen leveren. Op deze wijze wordt het ook in 2020 mogelijk om met de Ecolution op nautische evenementen in Nederland te verschijnen als boegbeeld van duurzaamheid en als representant van het gedachtegoed van Wubbo Ockels.

Onze partners en sponsoren

Lees verder …