Wubbo Johannes Ockels (Almelo, 28 maart 1946 – Amsterdam, 18 mei 2014) was een Nederlands natuurkundige, ruimtevaarder, piloot en hoogleraar. Op 30 oktober 1985 maakte hij als eerste Nederlander een vlucht door de ruimte. Tot aan zijn dood in 2014 was hij hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.

Wubbo Ockels tijdens de bouw van de Ecolution

Hij studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en behaalde in 1973 cum laude zijn doctoraalexamen. Na zijn opleiding deed hij experimenteel onderzoek naar onder meer het verval van atoomkernen onder uitzending van gammastraling aan het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI). In 1978 promoveerde hij tot doctor op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Astronaut

In 1978 werd hij, als wetenschapper die als buitengewoon hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen was verbonden, door de ESA geselecteerd om mee te werken aan het Spacelab-programma, een samenwerkingsproject van de ESA en de NASA. Samen met twee collega’s was hij geselecteerd als payload specialist voor de Spacelab-1 missie. Van 30 oktober tot en met 6 november 1985 maakte hij met het ruimteveer Challenger zijn eerste ruimtevlucht. Gedurende de zeven dagen die de missie duurde voerde hij meer dan zeventig experimenten uit.

Wubbo Ockels in voorbereiding vlucht Enterprise 1978
De training van Wubbo Ockels voorafgaande aan de ruimtevlucht in 1978

De Ecolution


Google eert 74e geboortedag Wubbo Ockels

Google heeft op 28 maart 2020 de 74e geboortedag van Wubbo Ockels geëerd met een doodle in zijn zoekmachine.

74e geboortedag van Wubbo Ockels